Wednesday, December 19, 2012

Tamatlah Riwayat Panda

Oh cinderella's stepsister. 
Harini anda dah memalukan diri sendiri tahap petala tujuh. Boleh bayang tak when you guys tgah lepak makan dengan kawan-kawan then panda lalu, u guys try to nak bg hint dekat kawan korg yang panda lalu dengan cakap weh weh weh then tiba-tiba panda perasan and tengok anda then anda gelabah terus nyanyi 'ewa bule, ewa bule' dengan gaya siap. okay bye. eh jap panda with a girl? down -.-'' 

#life of pi best. thanks to wai for the explanation, and keri sbb bawa us to setia city alam. first time okay! -.-'' 

Friday, December 14, 2012

Ekspresi

Tinggal seminggu sebelum kelas habis.
Masih ada dua tests yg perlu ditempuh, dua presentations dan tiga assignments.
Ini bukan kes last minutes eh. 
Macam penat dah, tapi ayah kata tak boleh penat lagi.
Sabar kakak. Jangan give up kakak. Confident!
Perlukan kekuatan untuk bangkit semula, semoga dipermudahkan Allah.
In sha Allah.

Oh comelnya saya (-.-'')


Tak sabar nak outing dengan family ahad ni.
Tak sabar nak tunggu kiriman chocolates.
Senyum bahagia. :))

Tuesday, December 4, 2012

Please don't have somebody waiting on you.

Sunday, October 21, 2012

Saturday Rant

Hujung minggu yang kurang produktif. Mungkin disebabkan mood balik rumah dah hampir tiba. Sehingga kan nak balas kiriman sms pun tak ada nafsu. Nak buat assignments yg berlambak pun bagaikan tak bernyawa and even nak gerakan keypad laptop pun guna kaki. Dan akhirnya seharian aku terdampar di atas katil seperti seekor ikan paus. Sigh. Penghuni kubikel ketika ini hanya aku dan Hud. Dan kami seperti dua ekor ikan paus yg terdampar tinggal tunggu di lapah-lapah sahaja. Ngeh. oh ya, pagi td join 10,000 steps for health = 5.5km dalam Itm. So takda lah mcm ikan paus sangat kan.huhu



Aku : Hud actually apa benda yg awak nak sangat sempena your birthday?

Hud : Emmm entahla..bla bla bla....i want nothing kot. Just nak orang ingat and wish
Aku : .... (Lame lame. haha)..takkan tu je. Honest please... hehe
Hud : Entahla tak tahu.. mungkin nak dilayan mcm someone special. Mcm princess of the day ke. 
Aku : Hahahhaah ayat tak bole blah. Tanak tanya aku pulak ke?
Hud : Hehe tu la fikir juga nak tanya ke tak sebb birthday dah dekat kan...say it..
Aku : Aku tanak banyak pun. Aku just nak kedamaian.
Hud : @#$$%@*#!!
Aku : Hehe aku teringin sangat nak satu hari yg aku boleh dapatkan freedom aku sendiri. aku nak berada dekat tempat yg aman macam pantai atau di atas padang hijau yg berangin. Yang aku bole lihat semua orang dengan perasaan yg bebas. bla..blaa...bla....
Hud : @%@#$^&*#!! Hahahhahaha ayat lagi tak menahan...

Thank you Qilz.

And the rest is history....

So yeah Birthday dah nak tiba. Ada tak sesiapa yg boleh melaksanakan keinginan aku? 
Sekian, terima kasih.

# Sambil sumbat earphone dan lagu Butterfly from Krystal and Jessica berkumandang. Freedom. Sigh ;)


Tuesday, October 16, 2012

All Evil Is Ignorance

Kilat menyabung-nyabung dan guruh berdentum diiringi hujan yang turun tak segan atau malu. Kelas Moral and Ethical Issues itu masih berjalan seperti biasa walaupun kebanyakkan pelajar sudah mendung di penghujung jam 4.00 petang itu. Kelas yang pada mulanya riuh dan ceria apabila pelbagai isu dikupaskan dan pandangan dizahirkan kian suram sesuram petang itu. Namun di satu sudut masih ada insan bernyawa yg dlm keraguan. 

Kelas tamat dan masa inilah dia mencuri peluang berjumpa dengan lecturernya itu utk bertanyakan satu permasalahan yg telah disimpan seminggu yang lalu. Pada mulanya dia berharap ini suatu perbualan peribadi yg singkat antara dia dan Madam tetapi ia berlaku sebaliknya. 

'Madam, i would like to ask you, maybe it is something sensitive to talk about...but I really want to know. It come across in my mind lately that...Mdm..How do you believe that the Al Quran is Kalam Allah? Is it just because the Quran said so?' tangannya sejuk. Mdm menunjukkan reaksi terkejut. Dia berdebar mengharap agar dia tidak dimarahi. Kemudian Mdm menyuruhnya duduk utk berbincang.

Kemudian Mdm menjawab....'Afiq, Zulhilmi cuba jawab persoalan ini' Aduh... dia mengeluh kerana terpaksa berkongsi masalahnya dengan dua classmatesnya yg langsung dia tidak pernah berbicara sekalipun itu. They asked the girl to repeat the question. Kemudian dpt dilihat Afiq menghembuskan nafasnya dan Zulhilmi memandang antara satu sama lain. Persoalan yang dilihat bahaya utk di persoalkan. Sebab itulah dia tidak berat utk menuturkan persoalan ini ditakuti ada yang mengecamnya dan melabelkannya buta akidah. Dia tahu itu melibatkan akidahnya tetapi yang dia mahu tahu ketika itu ialah jawapannya demi membuang syak wasangkanya.

Mdm bertanya kembali kepadanya andai ini merupakan persoalan peribadinya sendiri atau tidak? dan dia terpaksa tidak berkata benar bahawa ini merupakan persoalan yg ditujukan kpdanya ditambah selepas membaca sebuah buku golongan anarkis itu. Yaaa ini semua berpunca daripada pandangan seorg hipster anarkis yg dibaca dari sebuah buku.

Kemudian setelah beberapa ketika Afiq menyuruhnya beristighfar ditakuti persoalan ini datang dari bisikan syaitan. Dia akur dan menurut. Di samping itu juga Zulhilmi menyampaikan pandangannya dan kajiannya terhadap Al Quran. Terasa seakan di brainwash seketika. Malu di tarbiah sedemikian rupa, dia tidak mampu menahan takungan kelopak mata dan bersaksikan 5 pasang mata yg ada ketika itu, dia tewas dalam persoalannya. Malu dengan kebesaran Allah dan mukjizat yg diturunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w. Ilmu yang tohor membuatkan dia kerdil di sisi Pencipta-Nya. Nasihat dan tarbiah panjang itu diterimanya dengan hati yang lapang. Kemudian Mdm menambah authority yg melengkap pernyataan berkaitan permasalahan itu dengan  dua potong ayat dari: 

 Surah Al Baqarah, Ayat ke 23: Dan kalau kamu ada menaruh syak tentang apa yang Kami turunkan (Al-Quran) kepada hamba kami (Muhammad), maka cubalah buat dan datangkanlah satu surah yang sebanding dengan Al-Quran itu dan panggillah orang-orang yang kamu percaya boleh menolong kamu selain dari Allah, jika betul kamu orang-orang yang benar.

Surah Al Baqarah, Ayat ke 24 :Maka kalau kamu tidak dapat membuatnya, dan sudah tentu kamu tidak akan dapat membuatnya, maka peliharalah diri kamu dari api neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu-batu (berhala), (iaitu neraka) yang disediakan untuk orang-orang kafir.


Maka benarlah kata-kata Allah. tiada siapa yang begitu sempurna dan bijak utk membina sepotong ayat mahupun senaskah Al Quran yg dalamnya terkandung puisi-puisi indah dari Allah yg menceritakan setiap kejadian bermula dari awal sehingga ke akhirnya dan di jadikan panduan bagi setiap manusia. Tiada siapa melainkan Dia.

Disaat ayat dan terjemahan itu dibacakan oleh Afiq maka terjawablah semua persoalan di benaknya. Dia akur dengan nasihat mereka. Berusahalah mengkaji setiap permasalahnmu berdasarkan Al Quran itu sendiri. Muhasabah buat dirinya yang masih kerdil lagi disisi Allah dalam memperjuankan Islam. Perbincangan yg memakan masa lebih kurang setengah jam itu memberi impak positif dalam dirinya. Dia keluar dengan suatu ketenangan disulami tangisan.

Terima Kasih Madam. Terima Kasih juga buat Afiq dan Zulhilmi yg sedia berkongsi.
Keluar dari kubikel itu hujan hanya renyai-renyai. Dia berjalan pulang ditemani sahabatnya dengan 1001 macam perasaan. And the rest is history....


Saturday, October 13, 2012

B.A.S

Benz Alif Sulaiman.
Is it reality or fantasy?
.................................................................................................

identifying something unidentified is harder than justifying the E=mc2 equation.
Emotion falls under that something.

I'm kinda hopeless and helpless. 
ZZzzzz....

Monday, September 3, 2012

Casamento, Eh So Random!

Assalamualaikum

Masih dalam mood raya kan, so masih tak lambat utk wish Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin kepada semua muslimin dan muslimat. Semoga Syawal ini memberi 1001 kebahagiaan dalam hidup kita. 

Oh ya;  Ketika aku sedang meng-edit esei ini aku berada di rumah Pakcik di Pajam,Nilai. Kebetulan setiap kali sebelum balik ke Shah Alam memang akan bersanggah di rumah Pakcik atau Alang. Jadi dapatlah ayah merehatkan dirinya sebelum menghantarku pulang ke SA. So harini (semalam) Pakcik mengadakan open house yg para jemputan rata-rata dalam kalangan kami ahli keluarga semua, jiran dan rakan sepejawatnya. Sebagai kakak sulung dalam family, mestilah kena rajin, so kenalah tolong, tak bole dah mcm dulu kerja tukang makan sahaja. Yang paling aku suka adalah sesi BbQ. Tak kisahlah walaupun berjubah ke apa, memanggang menjadi keutamaanku sampai muka comot dan berminyak pun gua rela beb. That's why la aku online tengah-tengah malam buta ni. Apa-apa pun tujuan utama post ini adalah sekadar ingin berkongsi sesuatu tentang sebuah perkahwinan. aiseh, Nurul sabaq na! Joyah-wannabe dah start dah!

Selamat pengantin baru seniors! Sekitar dua minggu yg lepas.
Abg Faizul dan isteri.
 Picture : Credits to Abg Nizam

Abg Izzul & Kak Mira Husna
Picture : Credits to Kak Redza
So yeah alhadulillah ketiga-tiga seniorku akhirnya menjadi suami dan isteri. Walaupun takda la kenal rapat sangat tapi Insyallah aku doakan kali berbahagia di samping suami/isteri tersayang. Abg Faizul merupakan ketuaku semasa 3K dulu dan aku memang tak pernah bercakap dengan Abg Izzul and Kak Mira pula pernah sekali dua berbual mengenai tugas Majasti. btw, tak pernah tahu abg Izzul and Kak mira ni dulu pernah  sama-sama bercinta zaman Sakti dulu.hehe

Yang lebih menariknya, mereka ini semua masih berumur 21 tahun (sebaya bapis) dan juga seorang mahasiswa dan mahasiswi tapi yeah semuanya overseas students. Perkahwinan itu bukan dilihat dari usia pengatinnya tetapi dari segi kematangan pengantinnya. Hubungan jarak jauh mungkin akan mematangkan hubungan mereka. Insyallah semoga Allah permudahkan urusan mereka. Oh ya kahwin muda ni oksy je sebab korang akan kekal muda dan bayangkan pada usia 40-an, anda sudah mempunyai anak berusia 20-an dan anda akan kelihatan seperti seorg ayah muda dan ibu yg muda. Tak payah tengok jauh la, my mom kahwin pun awal dalam 23, and now bila dia dah 45, dia ada daughter umur 20 and son umur 21 so beza takdalah jauh sgt. Selalu je orang terkejut bila ibu dah ada anak setua bapis and aku. and paling sakit hati bila orang ingat aku ni adik kepada ibu sendiri. People, it is not something that i can considerate okay. Huh! so no worries seniors nanti u guys akan jadi super awet muda mummy and daddy! 

Seringkali juga aku terfikir apa sebenarnya tujuan orang berkahwin awal? haha banyak jawapannya. dan satu persoalan lagi, adakah kebanyakan pasangan yg berkahwin awal ini diwarisi daripada perkahwinan ibu bapanya yg kahwin awal which diorg lebih terbuka  jika anaknya ingin berkahwin awal. Ibu kata, boleh jadi juga tapi mesti mengikut situasi la. Dan aku bertanya kepada ibu, adakah ibu akan membenarkan kami kahwin awal? dengan tegas ibu menjawab, kalau dah wajib kahwin tu baru ibu benarkan. haha gulp. Satu amaran, tiada alasan. Ibu lebih menasihati kami utk belajar belajar and belajar dahulu. Dapatkan segulung ijazah dan kerjaya yang stabil barulah boleh fikirkan tentang alam perkahwinan. Masih teringat lagi, dulu bapis kata lepas habis HO (hamboi!) then nak kahwin tp baru-baru ni dia menukar fikiran nak kahwin bila dah stabil ekonominya dalam erti kata lain ada eset nak menanggung anak dara org (tahu pun! alhamdulillah dah sedar :p). 

Ibu sentiasa mengingatkan kami tentang betapa pentingnya memfokuskan diri ketika belajar ini. Kata-kata inilah yang ibu pegang apabila arwah atuk acapkali berpesan. dan nasihat ini juga dititipkan kepada kami. Bak kata arwah atuk, 'walaupun kita tak berharta, tapi biarlah kita berilmu'. Insyallah itulah fokus perjuanganku sekarang. Dan aku masih mahu mempertahankan impian dan matlamat yg ingin aku kecapi bersama keluarga tercinta dahulu. Biarlah selagi syurgaku masih di bawah telapak kaki ibu, biarkan aku membahagiakan dia dahulu. Eh? kahwin pun bukan boleh buat ibu bahagia ke? hekhek

Apa-apa pun ibu selalu berpesan bahawa berkahwin itu merupakan sunnah Rasulullah dan menolaknya bererti menolak Rasulullah. So freak, kepada sesiapa yg berniat memang taknak kahwin tu batalkan jela. tak baik tau! walaupun kena fokus pada pelajaran, ibu selalu mengingatkan agar aku tidak lupa daripada berdoa dan meminta dari Tuhan jodoh yang terbaik buat kita, yang melengkapi kita. Aku pula akan gelak bila ibu start serious tapi terdiam setelah ibu memperkuatkan hujahnya. Alam rumahtangga tidak semudah bercinta kata ibu. Ia merupakan sebuah lafaz janji dan amanah yg telah dipertanggungjawabkan. Ibu juga berpesan, jangan sesekali mahukan pasangan yang sempurna kerana setiap insan itu pasti ada kekurangannya. Kalau kita terlalu mengharapkan pada kesempurnaan, alamatnya perkahwinan itu akan mudah goyah, tetapi binalah kesempurnaan itu bersama. Okay tak faham-pening -..-

So yeah dah panjang sangat really have to go. ingin sekali menitipkan buat kaum hawa yg comel,comot,kurus dan gemuks di sini, jadilah seorang isteri yang membahagiakan suami dan pasanglah impian menjadi penghuni syurga dengan mentaati suamimu. Dan kepada kaum adam yang cute (kimbum), hensem,macho, comot, momot, kurus, tinggi, botak, gemuk ingatlah hawa itu dicipta bukan dari kepala utk dijunjung, di kaki utk dipijak tetapi di rusuk utk disayangi, dilindungi dan dicintai. Ingatlah hati itu Allah yang pegang. Hati saya, hati awak, dan hati dia. Berdoalah kepada Allah agar diberi ketetapan iman dan kekuatan hati. R

p/s :Tak pandai nak jaga orang lagi, diri sendiri pun tak terurus, makan pun tak fikir org lain. eh?

Tuesday, August 14, 2012

Kebetulan Lagi

Assalamualaikum

Jam menunjukkan hampir 12 minit malam. Sambil menunggu ayah di entrance bp mall, kulihat sebuah kenderaan proton wira i guess, meluncur laju di hadapanku. Tiba-tiba penumpang di belakangnya kulihat mengangkat tangan dan melambai, tak tahu kepada siapa ia ditujukan. Aku mula mengamati penumpang lelaki tersebut. Beberapa saat kemudian,

Eh, Shhaaakaaannngg! Aku menjerit. Ibu terkejut lalu menegurku, adus malu terjerit  di hadapan pengunjung yang berada di situ. Kemudian aku melihat shakang terus menurunkan tangannya serta-merta dan berpaling daripada melihatku. Kurang asam budak sorang ni! Kau malu la tu dapat kawan mcm aku duk terjerit-jerit tak tentu pasal. Dannngg kenapa la perangai aku ni tak berubah duk terjerit-jerit kalau jumpa kawan-kawan. Teruja! Hahaha yaaa sekali lagi, kebetulan itu berlaku lagi. 

Kalau dah namanya duk satu daerah, possibility nak terjumpa memang tinggi. Shakang, shakang, kenapalah banyak-banyak tempat mesti engkau yang aku jumpa, dan kenapa mesti di bp mall, dan kenapa mesti aku memalukan diri aku lagi sebagai seorang gadis feminin yang mempunyai aura jerit yang membunuh? Haih -.-

Thursday, August 9, 2012

Serangan Mengejut (!)

Dunia semakin kelam dari sudut penglihatanku.
Kepalaku berdenyut-denyut.
Aduh berat sungguh serangan ini.
Aku gagahkan diri menaiki tangga. 
Sampai di separuh tangga, badanku mula goyah
Aku mula merangkak-rangkak
Terberhenti aku di pertengahan perjalanan
Aku melentokkan kepalaku ke dinding, beristirehat sebentar.
Ku jaga langkahku agar tak didengari sesiapa.
Blueekkkk bau perit yang memualkan tapi tiada apa yg terkeluar
Sampai di tangga terakhir aku cepat-cepat merangkak ke bilik.
Aku rebah di hujung katil di dalam kubikel ini.
Kepala terus berdenyut dan perutku mula meragam.

ARRRRRGGGHHHH aku tak tahan!

Aku terpaksa berlari ke ruang istirehat itu.

Lega, kesakitan dapat sikurangkan sebentar.
Hmmm tu lah padahnya makan dua pinggan masa berbuka tadi.
Makan tak hengat dunia, itulah penangannya! teeheeee

# Harini belajar masak Macaroni cheese dgn Makcik
Bila Macaroni cheese + Kambing bakar + Fries, inilah padahnya (huh!)

Monday, August 6, 2012

My Hot Holiday Destinations (Insyallah)

Assalamualaikum


Teringat perbualan tengah hari yang lalu bersama Makcik Dayang di dalam bilik, sambil menujah-nujah biji angin di dalam tapak kakinya. Girl's talk. (A woman and a girl actually :p)

N : Makcik, banyak-banyak negara yang makcik dah pergi, mana paling best?
M : Ikut la. kalau nak relax-relax je, pergi New Zealand best, kalau nak shopping pergi UK atau US best, kalau nak tenang, taknak risau apa-apa, pergi Paris. kat situ tak payah risau pun kalau nak jalan-jalan. Malam pun tenang je, cantik. Tak mcm Bangkok, takut nak jalan.
N : ( ternganga dan mengiyakan) Kalau Middle East pulak?
M : Oh Makcik baru pergi Dubai je.
N : Ooo. Akak teringin nak pergi Istanbul,Turki.
M : Oh tu best. Kat sana cantik. banyak bangunan lama-lama and siapa yang suka Istana bolehla pergi sana. Egypt pun okay. Cantik.

Hati tersedu-sedan. 
Pernah juga aku mengadu hal ini kepada ibu. Ibu kata takpe, belajar rajin-rajin esok dh besar kumpul duit sendiri boleh pergi mana-mana yang kita nak. Tapi kena ingat tempat pertama yang mesti pergi sebelum negara lain, adalah Mecca. buat umrah dulu. ada rezeki dapatkan haji muda- muda. Aku angguk dan bersetuju. Baik Ibu.

Dua puluh tahun hidup, belum pernah lagi saya memijak tanah selain tanah air sendiri. Even adik-adik pun dah pernah pijak at least Singapore. I love to travel around the world, tapi semua itu hanya mimpi dan angan-angan yang tidak pasti. Doakan saya murah rezeki yang halal dan dikurniakan usia yang panjang utk menapak di bumi Allah yang luas ini. Insyallah.

15 Hot Holiday Destinations :
1.Mecca- the land itself. (must!)
2.Korea - Nami, Jeju Island, Seoul (must!)
3.Istanbul - the legacy of Roman, Byzantine and Ottoman empires. Hagia Sophia!(must!)
4.Egypt (ancient egypt) - the pyramids of Giza, (Alexandria,Cairo,the Nile)
5.New York,USA - shopping paradise T_T
6.The Wax Museum
7.Old Trafford,Manchester,The Stonehenge,Wiltshire and several regions of UK
8.The Seine and Eiffel Tower, Paris- river cruise at night, the city of fashion,romance and food!
9.Venice, Italy
10.Queenstown, NZ
11.Bandung, Medan,Bali Indonesia
12.Sydney,Australia - the nightlife lover!
13.Granada,Spain
14.Pulau Hantu, Universal Studio, Underwaterworld,Night Safari, Singapore
15.Karambunai, Perhentian Island,Legoland, Hello Kitty Town, Malaysia. (must!!)

Penuh angan-angan dan impian,
Nurul :')


Friday, August 3, 2012

Syukur Dengan Nikmat-Nya

Assalamualaikum

Hlovate says, sometimes when things got hard,play ABC. List down the things that make you smile that start with your favorite/random alphabet. I chose 'S' : Syukur!

So yeah as we all know, the final examination result for this semester has come out. How's mine? interested to know? no worries i wouldn't tell you guys. bhahha. it's hard to say. yeah Alhamdulillah i did pass all of the subjects. But somehow it's pretty sad because things didn't turn out the way i expected them to be but in other side i'm quite happy because my Grade point average for this current semester has increased about 0.05. Literally, I am pretty sure people might think it is small in number, but as for me, it gives a big impact for my personal achievement. Thanks to Allah. I accept it, insyallah

I kinda feel envy and pressured melihat rakan-rakan lain yang share their happiness by having such good and excellent results especially yg Dean's list. Hanya boleh tengok dari tepi dan korek gigi je.(evil grin). but for us (most of us), by passing in all subjects, that feels kind of good and satisfactory. Such a dime a dozen huh.As those subjects are pre-requisite and once you failed, you can't take the other one for the next semester. Hence, we're much aware of these situations and we have to take the ugly truth whatever it is. Being a Dean's list student is a bonus. The exaggerated encapsulation. (LOL!) 

No la, someone told me ' do not expect things to roll over, if you dont deliver'. thus the're only two ways of looking at things if you want to do something about your life, either you find and maintain the fire to light the fuse or just keep on making excuses (self reflect :P).  i made mistakes and i know i still have a time to change it radically before it's  too late. Hopefully Ayah and Ibu will proud of me as they did before. I know they always keep silence on it. Shame on me.Sorry Ibu, Ayah for keep worrying you guys with my so called 'zon selesa' result. I won't easily give up, I'll keep fighting. Insyallah. 


For all uitm students ( any course), congratulations on your excellent results. and for my fellow friends and sisters, never give up and be strong okay! being failure is not a crime. We had a great moment together and we'll do better for the next semester. Believe me ( you-know-who-you-are),you're only a failure if you allow yourself to think so,no? Meanwhile, Nabi Musa and Asiah failed to convince Firaun utk beriman, Nabi Nuh failed to get his son to be with him masa nak naik bahtera time banjir besar tu and Rasulullah failed to convince Abu Talib mengucap syahadah, and they too have failures. And they never really did stop trying for the better! Just ingat ini adalah ujian dan dugaan dari Tuhan supaya kita lebih berusaha dan tidak alpa dengan-Nya. Apa-apa pun thanks for my lovelies (parents, family, lecturers and friends) di atas doa yang telah di panjatkan. Syukur. And please jangan berhenti mendoakan saya. Next semester dengan subject yg lebih dry and tough : Equity and Trust, Admin law, Criminal Law, Land Law(-.-), Bel speech comm, Korean and Elective subject (plan to take Law and Morality) oh yeah plus the new 'jurus' for Karate. All the best, Nughul!


So i'm eager to know berapa ramai yang still/dapat DL for this semester. if last sem only 9/300+, what about the 2nd semester? 

The past is not always meant to be forgotten, it is meant to be lessons well learned.




Tuesday, July 31, 2012

Kebetulan Yang Tak Disangka-sangka

Assalamualaikum

Hud : Nanti teman jumpa Ayem eh. Dia ajak jumpa. Nanti dia bawa kawan dia sekali.
Nughul : What? Ala hang pi la jumpa dia sorang. Kita p tempat lain. Tak mau jumpa kawan dia memang Krik krik habis la. Memang Ratu Krik krik la aku oi.
Hud : Alaaa taknak la Nurul join sekali la. Nanti lagi Krik krik kalau sorang-sorang je perempuan.

Haish Hud punya pasal terpaksa la aku tembokkan muka. I'm a shy person. Aduhai lemah lutut saya. Dalam hati ni tak habis-habis doa mudah-mudahan si Ayem tu tak bawa kawan dia. Penat aku memikirkan cara nak lari dari situ. Dannnggg. Hailo hailo 

Selepas dimaklumkan oleh Hud yg Ayem dh sampai, terus kami naik atas (food court). Dari jauh sudah kelihatan Ayem dan seorang kawannya yg membelakangi kami. Sambil berjalan menuju kearah mereka, aku seakan-akan mengenali susuk itu. Terutama rambut dan badannya. Selepas beberapa saat, Ayem senyum ke arah kami dan kawannya turut berpaling. Aku terkejut.

Nughul : Wwwooi! Shakanggg!Hahahahaha
Rata-rata yang ada di situ melihatku.Hud pelik. Adus malu!

Hahahhaa yeaa orang itu adalah Shakang! Siapa tak kenal Shakang? Rakanku ketika di Sakti dulu. wahahaha sungguh kecik dunia ini. Hai hud hud, semua kawan aku jadi kawan kepada kawan kau. Sebelum ni Afiq. Berbalik kepada kisah tadi, dah jadi sebaliknya. Apa yang sepatutnya berlaku kepada aku, berlaku pada hud hud and ayem. hahaha Diorg yang krik krik. Kadangkala mereka senyap dan melihat ke arah kami. Terima kasih Hud dan Ayem atas pertemuan korang, aku jumpa budak sorang ni. kikiki
Oh Hud jeling kat Shakang eh. :pp

Aku dan shakang pula dok bercerita, ketawa tak hengat dunia. Haish dah la memang teringat-ingat kat budak sorang ni, bole pulak jumpa. Shakang masih macam dulu cuma aku perhatikan ada sedikit perubahan. Dia nampak matang sedikit dan agak malu- malu tetapi mutu lawaknya masih lagi menjadi. ya sifat penyibuk dan sarkastik tu pun masih ada. Tapi tulah yang menghiburkan aku. Berada dengannya membuatkan aku lupa sekeliling. Sibuk bergosip, bercerita dan tertawa. Kami bercerita mengenai rakan-rakan 92 degrees yang lain serta pengalaman belajar masing-masing. Hmm i really like it when its Mr Bean in him talking. Aku pun tak tahu kenapa tapi ringan saja mulut nak bercerita mcm-mcm. Haish teringat kenangan ketika di Sakti dulu. Indahnya saat di sekolah dulu mencipta kenangan. Rindu kepda warga Sakti eh 92 degrees' crews mula bertandang. Kawan-kawan jomlah buat reunion!

Balik daripada pertemuan itu :

Nughul : Anessss! Cuba teka siapa aku jumpa td?
Anis : Hmm bla bla (Anis meneka ntah siapa ntah)
Nughul : Alaaa takkan tak kenal kot, calon menantu kesayangan En Bakri. Hahaha
Anis : Shakang! Hahahahahahha 

Wednesday, July 25, 2012

Memori Terakhir

Masih segar kenangan lebih 10 tahun yang lalu. Dahulu masa sekolah rendah penulis ini memang kaki gaduh. bukan suka mencari gaduh tetapi suka membalas balik kalau orang cari gaduh. tak padan dengan perempuan tapi suka bertekak la, bertepuk tampar la, bertumbuk dan berkarate (huh!) dan sudah tentutalah pencari gaduh itu dlm kalangan budak-budak lelaki yg sebaya dengannya. Dasar lelaki suka cari pasal dengan perempuan. tak tahulah apa istimewanya (-.-) si penulis itu sehinggakan ada sahaja orang yang nak cari pasal. nak kata comel, comel lagi Adibah Nor. 

Yea di antara mereka, ada seorang ni yang amat si penulis geram. Manakan tidaknya, memori satu-satunya manusia yang sanggup masukkan tong petrol dalam beg sekolah si penulis. Nasib baik dia sedar semasa pulang. Apa lagi, gaduh teruk la. siap si ayah penulis yang penyayang ni jumpa si emak budak itu yang kebetulannya tukang masak di kantin sekolah. tersenyum dalam hati si penulis apabila melihat budak itu dimarahi. malah selepas itu, setiap perbuatan budak itu pasti si penulis akan report kepada emaknya yang baik itu ataupun melawan balik dengan tumbukan atau pukulan. Namun tahun berganti tahun, walaupun sering bergaduh, tapi itulah cara mereka semua berkawan sehinggalah habis sekolah rendah. Terlalu biasa adegan kejar-mengejar, tarik2 tudung, pukul memukul yang menjadi rencah dalam kehidupan sebagai pelajar sekolah rendah. adat berkawan kan.

Ayah kata, semenjak dewasa, dia tidak lagi nakal (suka bergurau -.-) seperti dahulu. perwatakannya seiring dengan umurnya. Lebih matang dan menjadi seorang anak lelaki yang baik sebab dia dilihat selalu membantu emaknya berniaga dan juga selalu menegur ayah. Hampir bertahun-tahun lamanya selepas habis sekolah rendah penulis dan dia tidak berjumpa walaupun rumah penulis dan kampungnya hanya berdepan sahaja. Mungkin faktor penulis yang tinggal di asrama dan tidak lagi bersosial dengan rakan sekolah rendahnya yang kebanyakannya penduduk di kampung itu. Entah mengapa si penulis amat takut memikirkan rakan-rakannya ingat si penulis sombong utk bersosial sama mereka. Kenangan terakhir ialah konvoi beraya bersama, ya 8 tahun yang lalu. kemudiannya tiada lagi.

Tahun berganti tahun, tanggal 21hb Julai 2012 bersamaan 1 Ramadhan yang lepas, semasa berbuka puasa bersama keluarga, penulis dikhabarkan oleh ibunya bahawa ada kawan penulis semasa sekolah rendah telah meninggal dunia pada pagi itu. Dada penulis berombak, jantung berdebar. Penulis terus bertanyakan kepada ayah. Ayah mengkhabarkan bahawa, ya sahabatku Mohd Firdaus b Ismail telah pun pergi mengadap Illahi dan dikebumikan lebih kurang pukul 6 lebih petang itu.Innalillahiwainnailaihirojiun. Dari Allah kita datang, dan kepada Allah kita kembali. Tergamam seketika kerana tidak menyangka pemergian yang begitu awal itu. Maut tak mengenal usia, itulah apa yang penulis pelajari. 

Ya arwah la kawan kanak-kanak si penulis. Dialah yang mengajar penulis mengenal apa erti sebuah kehidupan ketika di sekolah rendah dulu. Bagaimana kepuasan mencipta kenangan. Ya dialah satu-satunya orang yang memberi kenangan kepada penulis yang berkaitan dengan tong petrol itu. Kini cerita disebalik tong petrol itu akan dikuburkan dlm hati si penulis sebagai memori dari arwah. Masih ingat lagi adik lelaki penulis yang selalu menitipkan salam dari arwah kepada penulis setiap kali dia berjumpa dengan arwah ketika solat di Masjid. Masih ingat lagi arwah dengan penulis yang sombong ini rupanya. Malangnya tidak pernah pula si penulis menitipkan salam persaudaraan semula dengan arwah. Begitu tegar sekali. Menyesal mengenangkan yang pasti arwah mengingatkan si penulis lupa akan dirinya. Sudahla si penulis ini tidak melawat arwah ketika dikebumikan ataupun melawat keluarga arwah pada hari kematiannya walaupun jarak rumah yang tidak sampai sepuluh minit itu. Ketika terserempak dengan kakak arwah pada keesokan harinya di sebuah masjid di Semerah, masih terbayang lagi muka sugul kakaknya. Kakaknya juga mengatakan yang emak mereka masih dalam keadaan lemah. dan lebih teruk lagi, kakaknya masih ingat yang si penulis ini merupakan kawan arwah. Dan sebagai kawan, mungkin dia pelik mengapa si penulis tidak pernah memunculkan diri. Maaf sahabatku, disebabkan faktor transportation dan kekangan masa si penulis tidak dapat hadir. Malang sekali abang tiada untuk dijadikan peneman atau driver. Ayah pula sibuk bekerja dan si penulis pula masih tidak boleh memandu.

Hampir setiap malam selepas hari kematian arwah, si penulis tidak dapat melelapkan mata. Kenangan lalu terus menghantui diri. Masih teringat lagi penulis akan seraut wajah itu terutama matanya yang redup itu. dan tiap-tiap malam jugalah lagu-lagu seperti Kau Kawan, Sahabat dan Teman serta bait-bait lagu Kawan dari UNIC akan berkumandang menemani tidur si penulis, Rindu kepada teman-teman lama yang sudah menggunung dirasai. Kekesalan diatas sikap sendiri.

Kepada teman-temanku sekalian, hargailah seseorang yang pernah hadir dalam hidup kita lebih-lebih lagi apabila dia masih mengingati kita kerana yang pergi tidak akan kembali lagi.Kepadamu sahabat, aku tidak pernah lupakan kau sebagai kawanku. Segunung Al fatihah disedekahkan buat mu. Mudah-mudahan kau tenang di sana dan semoga dirimu ditempatkan dalam kalangan orang yang beramal soleh. Semoga kekallah kenangan-kenanganku buat selamanya, seumpama mutiara peristiwa yang teruntai. :')


Pelajar kolej kena renjatan

Kuala Lumpur: Seorang pelajar kolej maut, manakala dua lagi cedera selepas terkena renjatan elektrik ketika sedang melakukan kerja penyelenggaraan di KL Sentral, di sini semalam. 

Kejadian jam 7 pagi itu menyebabkan Mohd Firdaus Ibrahim, 26, mati di lokasi kejadian, manakala dua lagi termasuk seorang penyelia cedera sebelum dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). Kejadian dikatakan berlaku ketika Firdaus yang berasal dari Parit Raja, Johor, bersama rakannya berusia 20-an dari sebuah kolej sedang menjalani latihan industri, mengikut penyelia mereka berusia 40-an ke lokasi untuk proses penyelenggaraan. 
Ketua Polis Daerah Brickfields, Asisten Komisioner Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid, berkata mayat mangsa dihantar ke PPUM untuk bedah siasat dan polis mengklasifikasikan kes sebagai mati mengejut. 


* keratan akhabar dari Berita Harian. Oh ya kesalahan daripada pihak editor bahawa si mati adalah rakanku Mohd. Firdaus Ismail, 20 tahun.

Thursday, July 12, 2012

Gedung Ilmu.

Assalamualaikum. w.b.t


Malam yang sepi. Penghawa dingin ini terlalu mencengkam rasa. Sejuk kian terasa, nasib baik kipas dah matikan kalau tak memang beku jasadku. Ini semua gara-gara budak-budak ni yang switch on kedua-dua bahan penjana ini. Satu lagi kelemahanku, tak tahu kenapa sejak dua menjak ni selalu rasa curiga dan takut walaupun berada di dalam rumah. Haish ni kes takut nak keluar bilik cari remote air-cond la. Deng i have no idea mana remote tu pergi. Nak buka pintu emmmm emmm.hahaha. Ni semua gara-gara security alarm rumah pakcik yg selalu bunyi tengah-tengah malam. Okay kalis sebenarnya bila iman tak berapa nak kuat, hati pun tak kuat la, so hidup dalam ketakutan. Muhasabah.

Disebabkan terlalu awal nak tdo, pukul 10 beb too awal kan, so i made up my mind untuk membaca. Kalau malam2 sebelum ni asyik membelek Lawak Kampus tp malam ni tak tahu la kenapa perlukan sesuatu yang ada pengisian. Lama juga tak belek novel2 sejarah. Before this even nak baca novel-novel Melayu pun i feel bad sebab tak khatamkan lagi buku-buku course. Cheh Melayu sangat kan. So after for a long loooong time, i decided to read a novel by Abdul Latip Talib "Ali bin Abu Talib". Dulu bukan main rajin siap lumba siapa ada paling banyak koleksi ALT dengan Afifah (cousie) tapi skrg nampaknya keluarga Pakcik pun dah mendahului memandangkan anak-anaknya smua ulat buku. Kalah.

So here we go, nothing special to be shared in this post just i feel macam teruk sangat sebab kisah-kisah sahabat nabi pun tak khatam lagi. tak cerita lagi buku hidup Rasulullah, Aisyah,Khadijah and etc yang dah entah ke mana. Sometimes bila tengok orang lain lebih bijak or banyak knowledge dari kita, mulala start downgrade diri sendiri tapi bila diukur di badan sendiri, baru lah nak check setakat mana usaha dan kesedaran yang kita ada untuk mencapai sesuatu tu. Bukan nak menjunjung orang lain tapi diri sendiri yang tak lepas dari mewarisi sifat Malas tu. Selama ni sebut je artis apa kat Malaya ni, siap tahu birthday bila la, nama anak diorg siapala, gila fashion artis tu la ini la semua celah gigi,  tapi bila part ditanya, dah cukup kenalkah kita dengan Rasulullah. Hmm tunduklah kau. Kalau sirah Rasulullah pun tak khatam apa ntah lagi sahabat-sahabat yang banyak bekorban demi Rasulullah. Malu rasanya diri ini.

Berbalik kepada perjuangan Saidina Ali, begitu besar pengorbanannya. kita cuma tahu dia kanak-kanak terawal memeluk islam, menantu dan sepupu Rasulullah dan sebagai Khalifah Ar-Rasyidin yang keempat je secara basisnya tapi bila baca sejarahnya, Masyallah begitu besar sumbangan beliau kepada dunia Islam. Begitu besar perjuangannya bukan sekadar di medan perang tetapi juga seorang ilmuwan yang fasih bicaranya dan hampir ucapannya mengandungi hikmah. Alangkah bertuahnya beliau dapat hidup and berada di sisi Rasulullah ketika hayatnya. Selain itu antara ilmu yang baru diperolehi melalui buku ini ialah mengenai profil diri Saidina Ali. Beliau actually mempunyai 9 isteri, 15 anak lelaki dan 17 anak perempuan. wow kan sebab selama ini Aku cuma tahu yang beliau cuma ada isteri bernama Siti Fatimah je. teehee. Apa yang menarik lagi, beliau mempunya seorang ibu bernama Fatimah, isteri juga bernama Fatimah dan anak yang bernama Fatimah. besar sungguh nama Fatimah itu kan dalam sejarah Islam. dan Nabi Muhammad juga pernah berkata, di kalangan penghuni syurga terdapat empat wanita yang paling mulia iaitu Khadijah, Fatimah, Asia dan Mariam. Ilmu baru untuk aku malam ni.

Okaylah ada lebih kurang 80 halaman lagi untuk dihabiskan. Selamat malam dan bersama-samalah kita untuk menghabiskan cuti yang panjang ini dengan bahan bacaan yang bermanfaat. terima kasih dan sekadar berkongsi.


Sunday, July 8, 2012

Namja Chingu. Hekhek




Tonight gonna be the last one.
 Thanks for accompanying me days and nights.
I owe you big time. Tu vas me manquer. 
See you next semester! Take care.

Saturday, July 7, 2012

He or They

Satu malam study week yang lalu, ada satu persoalan yang timbul dalam fikiran aku. Hal ini timbul setelah a man told my friend yang dia menjadi sangat gembira dan lebih bahagia setelah bertemu dengan sahabatku ini. then i asked her, how come a person boleh jadi seseorang yang boleh menggembirakan kamu di mana sampai ke tahap yang without him, you are happy, but with him you are the happiest person. it came a cross to my mind at that moment. so what about 'them'?

Later she replied, Nurul someday, you will feel the same way too if you meet 'him'. I shocked. Do i have to wait for that particular and uncertain day? or do i need someone else to be with so that i can feel the way they felt?  i am happy now. having a good mother, a caring father, lovely brothers and sister give such a good and wonderful feeling. i never think what will happen to me in the future, without them. so whats the matter? i really really love them. and i really mean it. hence, do i need more? do i need anyone else? do i need any stranger in my life? it is somehow kinda irritating when you think that you gonna have someone else to set aside the love you have for your family. she continued that : yes, it is true that when you are with your family, you're happy but that happiness will have to be divided as it considers a group of people. but for the one yg ditakdirkan untukmu, the happiness that you gonna have will be the supreme and absolute one. and it is different.like daaaaa. eh memang at the end people will love someone more than others eh? unacceptable. bias! (-.-)

oh yaaaa, then what if the one who you used to love more than your family left you and then you meet another one, how would you evaluate the happiness and love? which one is the greater one. oh sometimes things can be shifted easily. 

its hard to say.. maybe because i never experienced it. and now i keep thinking, one day, unintentionally nemo judex in causa sua will be applied to me. natural justice huh? 

oh ya i remembered, 
cintakan manusia, manusia akan mati, cintakan Tuhan kekal selamanya. its better kan.

My Superhero!


Marvel : The Amazing Spiderman. Siapa belum tengok, anda disarankan untuk menonoton sekarang, and make sure stay on your seat until habis credits. Walaupun basic plot lebih kurang je dengan spiderman series sebelum ni, percayalah anda tidak mungkin akan menyesal. Lupakan Tobey Maguire, mari saksikan kecomelan Andrew Garfield! Adore adore adore.Hot hot hot eh. Haih me want moreeeeee! 
Aweesoomeee tapi tak boleh kalahkan Avengers kot. 

4/5 stars. xoxo :)







Thursday, June 28, 2012

Relasi



Hmm done with two papers, three more to go.
Oh Allah, please gives me one more chance
Oh the All Hearing One, never let me down
I need You. Love me, Oh Allah.
Rabbi yassir wala tu'assir Rabbi tammim bil khoir.
***
Nobody said it was easy
Oh its such a shame for us to part
Nobody said it was easy
No one ever said that it would be so hard
I'm going back to the start. (The Scientist)

Hate me today
Hate me tomorrow
Hate me for all the things I didn't do for you (Hate Me)


I never imagined things would be like this.
Forgive me for the things i've done.
It is true that i never label you by that name
but believe me
sometimes the way people act is the way people intend to show.
Sorry if i'm not being the old me.
Time flies.

Lastly, never judge people cause you would not have time to love them.
In the name of Allah, i love this friendship ties, Insyallah.


I'm off. with a sad heart i say bye to you and wave. it has been four hours okayy :p

Monday, June 18, 2012

Kruk Kruk

lapar lapar lapar. 2.37am and saya lapar. 
alhamdulillah managed to finish two assignments todaayy! 
whhhyyy must dah nak exam next week but 'they' still give us A LOT of things to do?
What a week. oh jerawat jangan nak mengada muncul! 
dush dush need to re-do the korean video projek even  though we had burned it already.
I wannnaaaa freee. yeaaahh FREEDOM, freedom of movement. 
just gimme that for a second please. so what's next?
Korean speaking test, vdeo presentation, vdeo shooting,
Contract : Quiz, Consti : yeaaa OPEN book test! 
Manusia memang takkan pernah menang tangan kan.
Bila boleh balik rumaaahhh? Nak balik nak balik. Jangan berangan :p


Mengantuk.Noktah. Selamat Menduduki Final Exam semuaaaaa  ^..^
Nurul, get a life! I'm not me anymore. So please...

Rindu kak Huda tiba-tiba. 
Lapar. Okbai.

Saturday, June 9, 2012

Hlovate

girls, stop stealing dreams.
guys, stop giving a shit.


nurul, stop blogging and stalking.